Inapoi sus
Arsenale - Santierul naval din Venetia
esti aici : City break Venetia // Ce sa vizitezi // Arsenale - Santierul naval

Arsenale - Santierul naval din Venetia

 

Arsenale a fost construit in jur de 1104 si a fost extins pe parcursul a trei secole, pana la un punct in care acoperea o mare parte din Castello sestiere. Arsenale este format dintr un set de cladiri unde erau ancorate navele din flota militara si comerciala.

Intreg santierul era inconjurat de pereti inalti, protezati de turnuri patrate care aveau lei inaripati deasupra. Arcada de la intrare a fost contruita de Gambello pe vremea dogelui Pasquale Maipiero (1460). Deasupra usii in discutie se afla o statuie a unui leu inaripat cu o sabie si o biblie deschisa pe care scrie in latina "Pace tie, Marcu, evanghelistul meu" (pax tibi Marce evangelista meus), acesta fiind simbolul Venetiei.

In 1682 terasa a fost construita in locul din care se oate vedea poata de jos, iar pe balustrada se pot vedea 8 statui alegorice din piatra a unor zei si zeite.

Istoria Santierului Naval din Venetia

Desenul "Sesto", care reprezinta coca unui vas in profil, este o operatie foarte dificila si a fost realizata de "Proto", autoritatea de fapt a santierului naval. Succesul pe mare depindea de acest stagiu si necesita multa experienta. Organizarea santierului era foarte avansata si impartita in diferite sectoare, cum ar fi controlul materiei prima, standardizarea stagiilor de manufacturiere si chiar prima linie de asamblaj din istorie. Aceast ciclu complet, cu circuit inchis a permis constructia a trei vase mari pe zi si asigura o superioritate reala pentru Venetia.

Atunci cand santierele navale erau la maximul capacitatii de lucru, cca 16 000 de oameni lucrau aici, fiind numiti Arsenalotti. Acestia erau impartit in echipe de imbinatori, taietori si decoratori care puteau pregati pana la 6 galere de comert la fiecare 2 ani. In secolul 14, au fost construite multe depozite pentru a gazdui paramele si alte materiale, iar unul dintre acestea se chema "La Tana". Canepa era separata inauntrul "la tana", pentru a fi folosita mai apoi la producerea paramelor de catre mesterii specializati in acest mestesug.

Venetia era principalul centru naval de la Adriatica pana in 1797. Serenissima si-a incheiat perioada de glorie in urma razboaielor napoleonic si a ocupatiei austrice, dupa care santierele au fost abandonate. Astazi este posibil sa vedeti modele ale navelor Serenissimei in muzeul santierului naval.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Sunt multe locuri de vizitat in Venetia

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe