Inapoi sus
Basilica di San Marco din Venetia (Basilica Sfantului Marcu)
esti aici : City break Venetia // Ce sa vizitezi // Basilica di San Marco

Basilica di San Marco din Venetia (Basilica Sfantului Marcu)

 

Basilica di San Marco este cea mai impunatoare dintre toate monumentele venetiene, cea care arata adevarata maretie a Venetiei. A fost construita pe parcursul mai multor secole, transformata frecvent si impodobita cu odoruri aduse din orientul indepartat. Ca arhitectura este un amestec de stil bizantin cu romanic si venetian, fiind opera mai multor artisti veniti de pretutindeni, poate fi considerata chiar un laborator, asemenea unui organism viu care se dezvolta si se transforma de-a lungul secolelor.


Vezi Harta cu Basilica San Marco din Venetia in format mai mare.

Arhitectura Basilicii di San Marco

Fatada este realizata in stil gotic, fiind o bogata compozitie de coloane, arcade, spirale si reliefuri, toate reprezentand, precum se intampla frecvent in in arta medievala, caractere, meserii sau scene cotidiene. Se poate vedea chiar si reprezentarea unui batran care isi musca mana: legenda spune ca aceste este arhitectul care a fost inlocuit atunci cand a spus ca putea construi o biserica si mai frumoasa.

Structura cladirii este enorma: 5 arcade sustin 5 cupole. Cu totate acestea, arhitectura pare sa dispara in spatele stralucirii aurii a mozaicurilor, ce reprezinta cea mai frumoasa priveliste. Pentru a se obtine acest efect splendid toate bucatile de mozaic sunt inclinate in diferite directii pentru a capta si reflecta lumina din toate unghiurile.

Mozaicurile, mandria Basilicii di San Marco

Mozaicurile din San Marco sunt ca o evanghelie. Ele reprezinta o lunga si uimitoare poveste care acopera 8.000 de metri patrati, care poate parea dificil de inteles dar pentru cei credinciosi sigur este familiara. Comoara de la San Marco este o imensa colectie de piese de aur argint sticla si materiale pretioase. Multe dintre acestea au fost aduse din cuceririle din Tara Sfanta, in anii de glorie ai Venetiei. La sfarsitul sec al XII-lea Venetia a participat la Cruciada a 4 a si a adus acasa o prada de razboi cu valoare insestimabila.

Cele mai pretioase piese se pot vedea pe altar: faimoasa Golden Pala, un palat facut din sute de piese de email prinse pe o frunza de aur. Piese care au fost realizata in anul 1000: safire, granate, perle, ametiste, rubine, agate, topaze sau smaralde, in total 1927. Din fericire a supravietuit raidurilor napoleonice datorita curajului unui cetatean al Venetiei care a tinut-o ascunsa in casa sa luni de zile, iar astazi reprezinta singura piesa de bijuterie gotica care s-a pastrat intacta.

Cei 4 cai faimosi de pe fatada bisericii sunt tot parte a comorii aduse din Tara Sfanta. Cele originale pot fi admirate la muzeul bisericii situat la parterul terasei exterme. Cei 4 cai au fost considerati un simbol al Republicii Venetiene, prin expresia lor de putere si libertate. Au fost luati de pe biserica de Napoleon ca prada de razboi dar au fost returnati dupa sfarsitul epocii imperiale.

Orarul si tariful pentru Basilica di San Marco

Deschis: luni-sambata 09:45 - 17:00, Duminica 14:00 – 17:00 (apr-oct); Luni - sambata 09:45 – 17:00, duminica 14:00-16:00 (nov-mar)
Se cere taxa de intrare
Exista facilitati pentru persoane cu disabilitati
Adresa: Piazza San Marco, Venice, Italy
Telefon: 041 270 8311.
Website: www.basilicasanmarco.it

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Sunt multe locuri de vizitat in Venetia

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe