Inapoi sus
Biserica Santa Maria della Salute
esti aici : City break Venetia // Ce sa vizitezi // Biserica Santa Maria della Salute

Biserica Santa Maria della Salute

 

Biserica Santa Maria della Salute, situata in apropiere de Vama (Dogana) iese in evidenta datorita culorii albe si a formei arhitecturale care se apropie mai mult de stilul Renasterii Clasice decat de cel tipic venetian.

Venetia a fost atacata de multe ori, cu rezultate dezastruoase de catre un inamic formidabil: moartea neagra. Ciuma a ajuns pe teritoriu venetian prima data in 1347, pe un vas ce venise din Caffa. A fost o catastrofa de proportii inspaimantatoare, mai bine de 3 cincimi din populatie a murit in cele 18 luni ce au urmat.

Mai tarziu ciuma a afectat orasul in mai multe ocazii, inclusiv teribila epidemie din 1630, cand o treime din populatie a fost rapusa de boala. A fost o ocazie pentru venetieni de a se indrepta spre credinta in Fecioara Maria si a ridica o biserica pentru a cere salvarea. In 1631, epidemia s-a stins si s-a ridicat biserica Santa Maria della Salute, sub supravegherea lui Baldassarre Longhena.


Vezi Harta cu Basillica Santa Maria della Salute din Venetia in format mai mare.

Constructia Bisericii Santa Maria della Salute

Au fost prezentate 11 planuri pentru biserica, dintre care a fost ales cel al lui Longhena. Planurile prevedeau o fatada uriasa cara aduce aminte de Palladium, cu o usa mare in centru. Fatada a fost inaltata cu cateva trepte pentru a da bisericii un aer de grandoare. Interiorul este uimior si incantator datorita dimensiunilor. Are o arie centrala intr-un plan octogonal. Pe laterale se gasesc un numar corespondent de arcade, impartite de coloane. Tot aici se gasesc si lucrari de arta: Pentecost, San Rocco si San Sebastiano, David si Goliat, Cain si Abel de Tiziano; Nunta din Canaan de Tintoretto si Jonah and Samson de Palma il Giovane.

In memoria salvarii venetienilor de ciuma, statuia Fecioarei cu pruncul de catre artistul flamad Le Court este plasata pe altare. Pe o latura Venetia este reprezentata ca o femeie nobila, ingenunchiata, iar pe cealalta Ciuma ca o batrana pusa pe fuga de un inger. Vama este localizata la confluenta a doua canale Giudecca si Grand Canal. Construite in secolul al XV-lea si restaurate 200 de ani mai tarziu, acesta era locul unde se controlau vasele de marfa ce treceau prin laguna.

Forma triunghiulara aminteste de prora unui vas, iar la extremitatea dinspre laguna e gaseste statuia Fortunei guvernand lumea, reprezentata ca un glob de aur sustinut de doi giganti.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Sunt multe locuri de vizitat in Venetia

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe