Inapoi sus
Bisericile din Venetia
esti aici : City break Venetia // Ce sa vizitezi // Bisericile din Venetia

Bisericile din Venetia

 

San Simeon Piccolo

Aceata biserica impozanta este localizata vizavi de gara Santa Lucia. Biserica a fost construita la inceputul secolului 18 si se dorea sa devina o copie a Panteonului de la Roma. De aceea are o cupola mare, verde, cu statuia lui San Salvatore in varf. Aceasta cladire este utilizata ca sala de concerte de un timp incoace. 

Santo Stae

A fost construita de dogele Alvise Mocenigo, in anul 1709. Fatada este impodobita cu decoratiuni de marmura si inauntru se afla cateva tablouri. Sculptorii care au produs aceste decoratii au fost Tarsia, Torretto, Baratta si Groppelli. Proiectantul si constructorul interiorului a fost arhitectul Giovanni Grassi. Biserica are o nava centrala, un tavan cu bolta si 3 capele pe fiecare parte.

San Giacometto 

Conform traditiei aceasta este considerata cea mai veche din Ventia. A fost construita datorita credintei si talentului unui tamplar din Creta, in jurul sec V, chiar in perioada in care primele grupuri de populatie se stabileau pe aceste insule. Biserica este foarte mica dar frumoasa si fermecatoare. Pe fatada se vede un ceas mare construit in 1410. 

Santa Maria Gloriosa dei Frari

Aceasta este o biserica ridicata in stil gotic, una dintre cele mai impozante cladiri religioase din Venetia. A fost construita de niste calugari minori ai ordinului Franciscan, cunoscuti ca Frari, in urma unei donatii din partea dogelui Jacopo Tiepolo. Prima versiune a fost construita in 1338 si era mai mica decat cea de azi. Alte donatii de la importante familii venetiene au dus la largirea si decorarea bisericii. Cu toate acesstea biserica a fost demolata la inceputul sec al XV-lea si reconstruita folosindu-se de caramizi cu decoratii de marmura. Fatada impozanta, in stil gotic, a fost mai tarziu impartita in 3 parti, de pilastri cu capiteluri venetiano-bizantine. Interiorul este magnific: biserica are planul in cruce latina, cu o nava centrala si doua laterale, separate de 12 coloane masive. Exista multe lucrari de arta realizate de nume importante precum Tiziano, Palma il Giovane si Piazzetta. Manastirea si oratoriul gazduiesc arhivele orasului, 15 milioane de volume care contin intreaga istorie a Serenissimei. 

Deschis: luni – sambata 09:00 – 18:00, duminica 13:00-18:00
Exista taxa de intrare, conditii pentru persoanele cu dizabilitati
Adresa: San Polo 3072, Venice, Italy
Telefon: 041 272 8611
Website: www.basilicadeifrari.it 

Santa Maria Formosa

Biserica aceasta este una dintre cele 8 construite in secolul al VII - lea de San Magno, episcopulde Oderzo. Legenda spunde ca i s-a aratat Fecioara!

Biserica a fost reconstruita de mai multe ori de-a lungul timpului: in 1668, dupa ce a suferit avarii in timpul unui cutremuri si mai ulte renovari, apoi s-a facut o reconstructie intre 1916-1921, folosind fonduri guvernametale si donatii ale contelui Venier. Turnul baric a fost construit in 1668, dupa schitele lui Francesco Zucconi. Fatada dinspre canal a fost construita folosind banii doanti de familia Cappello, in onoarea capitanului Vincenzi Cappello, care a fost victorios in fata turcilor. Interiorul a fost decorat de Mauro Coducci si construit in plan de cruce latina, suprapusa fundatiilor in cruce greaca. Are o nava centrala si doua laterale, cor, transepte cu bolti in cruce si o cupola semisferica. Biserica gazduieste tablouri semnate de Bartolomeo Vivarini, Palma il Giovane si Palma il Vecchio. 

Santissimi Giovanni e Paolo

Biserica este dedicata celor doi frati romani care au devenit martiri la Roma in secolul al II – lea, in 1234. Dominicanii au inceput construirea acestei biserici care a fost finalizata doua secole mai tarziu. Aceasta biserica de dimensiuni considerabile a fost realizata in stil gotic. Fatada are trei parti, cu o roza centrala si doua deschideri laterale. Partea inferioara a fatadei este decorata cu o serie de arcate gotice si doua sarcoface a lui Marco Michiel si Daniele Marco Bon, in partea dreapta si a dogelui Jacopo Tiepolo si a fiului sau in stanga. Interiorul bisericii este facuta in plan de cruce latina. Este plina de monumentele funerare ale dogilor si a altor personalitati importante, precum si lucrari ale lui Lombardo, Piazzetta si a altor artisti din scoala lui Bellini.

San Francesco della Vigna

Traditia spune ca numele acestei mici biserici vine de la podgoriile donate calugarilor Minori de Marco Ziani, fiul dogelui Pietro in 1253. Pe acest pamant a fost construita manastirea. A fost proiectata de Sansovino care a supravegheat constructia. Fatada a fost construita ulterior, 1568-1577, dupa designul lui Andrea Palladino. Cele doua statui de bronz realizate de Tiziano Aspetti sunt amplasate in nisele fatadei: in stanga statuia lui Moise si in dreapta cea a Sfantului Pavel. Inetiorul este construit in cruce latina, cu o nava centrala, capele laterare si un altar inaltat si cor amplu. Se gasesc aici lucrarile lui Palma il Giovane, inclusiv "Vergine e il Bambino" si "Adorazione della Vergine in Gloria".

San Gregorio dei Greci

Biserica San Giorgio dei Greci a fost construita incepand cu 1539, de indata ce grecii au primit permisiunea de a construi o biserica si o scoala din partea Republicii. Biserica a fost realizata de Chiannantonio si consacrata in 1561. interiorul bisericii este cu adevarat magnific: cupola semisferica este notabila, iar centrul este acoperit cu fresce realizate de G. Di Cipro.

Biserica Pieta

Biserica a fost construita in secolul al XV – lea, dupa planul lui Giorgio Massari si a fost sfintita in 1760. Cladirea era eleganta si impunatoare. Aici se poate vedea o fresca minutata, realizata de Tiepolo pe tavanul intrarii principale: Fortitudine e Pace, una dintre capodoperele sale. Frescele ce impodobesc tavanul corului, care formeaza Trionfo della Fede, sunt de asemenea frumoase. Aici Tiepolo s-a intrecut pe sine pictand Gloria Paradisului.

Biserica Santa Mari dei Miracoli

Biserica a fost aproape ascunsa de cele doua palate intre care se afla. A fost construita intre 1481 si 1489 de Lombardo pentru a proteja imaginea sacra a "Vergine tra due Santi", care fost initial tinuta in tabernacolul lui Angelo Amadi care a trait intr-o curte din apropiere si care este acum locul unor pelerinaje si donatii.

Fatada bisericii este complet acoperita cu marmura si tradtia spune ca aceasta provenea din ramasitele lucrarilor la Basilica San Marco. Interiorul este decorat cu nuante de roz pal, argintiu, gri si alb si pastreaza basoreliefurile originale cu sirene, tritoni, animale flori si alte "Vergine tra due Santi" troneaza deasupra.

Biserica Sfintilor Apostoli

Este situata in Campo dei Santi Apostoli si a fost ridicata in secolul al IX - lea. Cladirea actuala este rezultatul unor ample lucrari de renovare ce au fost realizate in secolul XVIII. legenda spune ca pe locul bisericii au stat primii refugiati de pe continent care s-au stabilit aici. Exista mai multe fresce minunate in interior:"Comunione di Santa Lucia" de Tiepolo si un panou mare pictat de Francesco Canal, amplasate pe tavan ce ilustreaza Impartasania apostolilor, Euharistia si in cele 4 ovale din lateral, pe cei 4 evanghelisti. 

Biserica iezuitilor

Fatada acesteia este un exemplu graitor al sitlului baroc de la inceputul secolului XVIII. biserica a fost construita cu planul in cruce latina, iar coloanele din interior au deasupra statuile celor doisprezece apostoli, realizate de diferiti sculptori din secolele XVII si XVIII. Biserica contine de asemenea si fresce realizate de Palma il Giovane, Tiziano si Sansovino. Dupa interzicerea ordinului iezuitilor in 1773, manastirea a fost folosita ca scoala publica si apoi cazarma pana in 1807. Biserica a fost inapoiata iezuitilor cand ordinul a fost restaurat de catre Papa Pius VII in 1814.

Biserica Madonna dell’Orto

A fost construit la mijlocul secolului al XV - lea de Fra Tiberio da Parma, care si-a primit numele datorita gasirii picturii ce o reprezenta pe Fecioara intr-o gradina alaturata, dupa ce a fost luata din biserica. Lucrarile de constructie au durat un secol si rezultatul este notabil: fatada sa este si astazi unul dintre cele mai elocvente exemple ale goticului venetian din secoul al XV-lea.

Randul de nise care au fost initial galerii ce traversau aripile cladirii astazi adapostesc statuile apostolilor. Inaintreu este o nava, fara transept si cu nave laterale separate de coloane cu capitel grecesc. Pictura “Fecioara cu pruncul” a dat bisericii numele si este atarnata alaturi de Capela San Mauro, fiind un exemplu de arta de secolul XIV. Inautru se gasesc fresce semnate de Palma il Giovane, Ponzone and Tintoretto.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Sunt multe locuri de vizitat in Venetia

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe