Inapoi sus
Cladirile si monumentele din Venetia
esti aici : City break Venetia // Ce sa vizitezi // Cladirile si monumentele din Venetia

Cladirile si monumentele din Venetia

 

Fondaco dei Turchi

Aceasta cladire a fost construita initial la inceputul secolului XIII de Giacomo Plamieri, consulul Pesaro-ului pe coasta Atlantica, care a fugit in Venetia, fondand una dintre cele marile familii nobile ale orasului: familia Pesaro. In 1621 familia Pesaro a inchiriat o casa negustorilor otomani si de atunci locul a fost numic Depozitul turcilor. Mai tarziu, cand comentul cu orientul a scazut palatul a fost abadonat de otomani si a cazut in ruinta. In 1880 consiliul orasului l-a cumparat si renovat, dar i-a mentinut caracteristicile originale, cum ar fi fatada venetiano-bizantina, acoperita cu marmura. Din 1924 gazduieste muzeul de istorie naturala.

Ca’ Mocenigo

Familia Mocenigo, originara din Lombardia, s-a stabilit demult in Venetia, devenind unul din simbolurile orasului. O ramura a familiei traia la San Stae, unde a fost construita una dintre cele mai uimitoare cladiri din Venetia: Ca’ Mocenigo, construita cu o intrare cunoscuta ca “portego” in blocul central. Cladirea apartine acum consiliului orasului si poate fi admirata in toata gloria decoratiunilor din secolul XVIII. Palazzo Mocenigo gazduieste colectia de draperii si panzeturi religioase.

Casa lui Carlo Goldoni

Carlo Goldoni, dramaturgul venetian s-a nascut la 1707 in Palazzo Centani, localizat de-a lungul Ponte San Toma. Cladirea are fatada cu arcada ascutita care priveste spre canal si poate fi vazut de pe pod. Are o curte foarte frumoasa si o scara in aer liber. Un comitet de cetateni a cumparat casa in 1914, la ideea lui Aldo Rava, mare fan al culturii venetiene. Un centru pentru pastrarea actelor artistilor a fost creat aici. A fost locatia pentru Institutul de Studii Teatrale inca din 1952, sectia de teatru a Bibliotecii Muzeului Correr este de asemenea gazduita aici. 

Cele mai faimoase piese ale lui Goldoni, scrise si jucate in dialect sunt: I Rusteghi (1760), The Villeggiatura trilogy (1761) si Le Baruffe Chiozzotte (1762).

Scuola Grande di San Rocco

Aceasta este o cladire maiestuoasa realizata din marmura si gandita de arhitectii Bon si Scarapagnino in jurul anilor 1400. A fost declarata scoala in 1489, de catre Consiliul celor 10. Sculpturile de pe fatada sunt foarte detaliate si amintesc de stilul tipic al scultorilor venetieni de la mijlocul sec XV. Scoala a jucat un rol in ajutarea celor saraci si protejarea bunurilor culturale ale orasului. Atunci cand Republica Marina a piedut puterea, scoala a fost lasata in ruina si majoritatea decoratiilor au fost furate.

Scoala a fost redeschisa pentru servicii religioase in 1806, datorita donatiilor unor cetateni bogati. Si-a asumat din nou rolul de a ajuta pe cei saraci in ciuda paftului ca nu avea multe resurse financiare. Lucrarile lui Tintoretto, Tiziano, Tiepolo si Giorgione ce ilustreaza scene biblice pot fi toate vazute inauntrul scolii. 

"Procuratie" si aripa napoleonica

Piata San Marco este marginita la dreapta si la stanga de Procuratie, conectate de aripa napoleonica. Acum se gasesc mai multe magazine sub portico-uri, faimoasa Cafe Florian si Cafe Quadri, precum si cativa bijutieri venetieni precum Nardi sau Missaglia. Atat Procuratie, cea veche si cea noua, au galerii deasupra celor 50 de arcade ale portico-rilor. Pe a treia latura a pietei, cea care priveste spre Basilica este ocupata de aripa napoleonica. Este o cladire in stil neoclasic, construita conform dorintelor lui Napoleon in 1807. Pentru a construi o sala de bal, Napoleon a ordonat daramarea bisericii San Geminiano. Acum gazduieste colectia muzeului Correr.

Turnul cu ceas este localizat tot pe partea aceasta a Procuratie. Exista o arcada care face trecerea spre Mercerie. Turnul este acoperit cu o tersa unde se poate vedea un clopot mare si doua statui de bronz numite "Mori". Ceasul se gaseste sub statui. Fata ceasului este realizata din email galben si albastru, aratand fazele lunii si semnele zodiacale. 

Deschis zilnic 09:00 – 19:00
Se intra cu Museum Card
Se afla in Piata San Marco 

Scala Contarini "del Bovolo"

In apropiere de Campo San Bartolo, ascunsa intr-un labirint de alei, se afla unul dintre cele mai neobisnuite atractii: Scala Contarini, cunoscuta ca "del Bovolo", care a fost construita in secolul XVII. Acest nume i-a fost dat datorita ciudatei forme in sprirala care aminteste de un sarpe, bovolo in dialect venetian. Scara se unduieste pe fatada Palatului Contarini si poate fi vazuta ca un turn inalt cilindric, de unde puteti vedea o imagine frumoasa a acoperisurilor Venetiei. 

Ca’ Rezzonico

Secolul al XVIII-lea a insemnat pentru Venetia o degradare politica si morala, dar a reprezentat totodata si ultima inflorire a artelor vizuale si decorative. Principala reprezentata a artei aceluasi secol o reprezinta Museo del Settecento Veneziano, care ocupa enorma Ca’ Rezzonico, pe care autoritatile au cumparat-o in 1934, special pentru a gazudui muzeul. Recent restaurata, este o cladire spectaculoasa, decorata cu piese originale din vremurile respective, atat piese de mobilier cat si materiale: acolo unde originalele nu au fot disponibile, ambianta a fost pastrata prin folosirea reproducerilor moderne de calitate. Legile venetiene restrictionau cantitatile de matase, brocart si tapiterie care puteau fi drapate prin casa, astfel ca pictorii, sculptorii si tamplarii si-au pus in practica talentul pentru a ilustra bogatia protectorilor lor prin lucrarile de arta produse.

Munca lor nu e pe gustul tuturor astfel ca muzeul pote fi considerat frivol sau grotesc, frescele familiei Tiepolo si scenele venetiene ale lui Pietro Longhi pot justifica taxa de intrare, iar panourile informative din fiecare camera au detalii despre majoritatea exponatelor. In potego-ul de la etajul al 2 lea sunt atarnate doua picturi ale canalelor venetiene, realizate de Canaletto. Niste camere alaturate contin cele mai interesante picturi din muzeu: frescele lui Giandomenico Tiepolo realizate pentru Villa Zianigo, in apropiere de Mestre, casa familiei Tiepolo.

Deschis intre aprilie – octombrie: 10:00 – 16:00; noiembrie – martie: 10:00 – 17:30; Martia este inchis!
Taxa de intrare: 6,5 euro
Adresa: Fondamenta dello Squero

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Sunt multe locuri de vizitat in Venetia

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe