Inapoi sus
Piazza San Marco din Venetia
esti aici : City break Venetia // Ce sa vizitezi // Piazza San Marco

Piazza San Marco din Venetia

 

Piata San Marco, este singura "Piazza" din Venetia, celelalte fiind numite "Campo". Chiar de la inceput aceasta a fost construita ca o extensie a Palatului Ducal si al Basilicii San Marco, adevaratele centre ale puterii politice si a vietii sociale venetiene. Spatul a fost initial ingust si prin mojlocul sau trecea un canal: Rio Batario, in 1172 dogele Sebastiano Ziani a cumparat intreaga zona si a secat canalul. Tot in timpul dogelui Ziani s-au efectuat si lucrarile de extindere, care au rezultat in piata pe care o vedem astazi.


Vezi Harta cu Piata San Marco din Venetia in format mai mare.

Vizavi de Palatul Ducal, in locul fostului doc, o mica piata a fost creata si aici au fost instalate doua coloane aduse de la Constantinopol. Un leu inaripat a fost plasat pe una dintre coloanele, simbol al Venetiei, iar pe cealalta s-a amplasat o statuie a lui San Teodoro, protectorul oraslui, ulterior inlocuit de San Marco.

Partea cea mai mare a pietei, care se intinde in fata Basilicii, este lunga de 170 de mentri si este realizata in forma de trapez. Latura pietei este marginita de vechea si noua Procuratie, precum si de Aripa Napoleonica, ce astazi gazduieste Muzeul Correr.

Piata San Marco, salonul lui Napoleon

"Cel mai frumos salon din Europa", dupa cum a numit Napoleon piata. Cu toate acestea e posibil sa folositi epitete mai putin frumoaste pentru a o descrie in timpul unei dupa-amieze de vara, cand panorama va va fi obturata de grupuri de turisti si de orchestre de cafenea care incearca sa cante arii de Webber. Piata a fost supra-aglomerata, iar strainii au constituit tot timpul cea mai mare parte, chiar si inainte de practicarea turismului, pentru ca aici se adunau negutatorii straini, asa numitii "monstrii ai marii", dupa spusele unui localnic.

Cu toate acestea piata ramane centrul vietii sociale. Contrar aparenteleor, mesele lui Florian si Quadri, supravietuitoarele secolului al XVIII - lea, sau Lavena nu sunt asaltate exclusiv de turisti. Plimbati-va in mijlocul zilei si veti vedea grupuri de venetieni ce se relaxeaza in pauza de pranz. Plimbarea de seara include mai mult ca sigur un tur al pietei si chiar si la miezul noptii veti vedea cu siguranta caeva grupuri ce isi incheie ziua cu o plimbare aici.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Sunt multe locuri de vizitat in Venetia

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe